Sterk is in ieder geval dit project: de intimiteit van een 'kleine' voorstelling in een vertrouwde gastvrije omgeving; de twee acteurs, die feilloos op elkaar ingespeeld zijn, de bevlogen gespreksleiders... Maar vooral omdat het project een vrijplaats biedt voor eigen gedachten over een kwestie waarmee iedereen te maken heeft. Sterk!? mag er zijn, moet er zijn. Sterk!? verdient een groter podium - eigenlijk zou geen school dit mogen missen.
dinsdag 30 november 2010
Sterk!? Sterk!
Opnieuw bezochten twee bovenbouwgroepen uit het basisonderwijs de voorstelling Sterk!? Zestien keer is deze voorstelling gespeeld, is er gekeken en over gefilosofeerd en zijn er tranen voor het tranenmuseum gemaakt. Vijftien keer door kinderen, en eenmaal door 'de moedergoepen' uit Spoorwijk en Laakkwartier. Allemaal hebben ze genoten van deze voorstelling, waarin humor, herkenning, spanning en ontroering elkaar afwisselen. En wat is er diep nagedacht: over huilen, over stoerzijn, over sterk lijken maar het niet zijn, over hoe je kunt weten of zien of iemand sterk is, en vooral over de vraag wat dat nu eigenlijk is: sterk...
donderdag 11 november 2010
Doe iets
Op 20 november zijn er in het hele land acties, die leiden tot één grote schreeuw om cultuur!
Warm krijg ik het ervan. Aan alle kanten stromen de berichten binnen, die oproepen om ook iets te doen. Alweer een tijdje geleden was ik betrokken bij een internationaal project. Toen het gesprek over muziek en het bezoeken van concerten ging, sprak een Letse deelnemer met verbazing over de hoge toegangsprijzen voor de concerten in het Koninklijk Concertgebouw. Was deze muziek niet vrij toegankelijk voor iedereen?
Als de voorgenomen bezuinigingen doorgaan, dan zou hij zich wel eens kunnen gaan afvragen waarom er in Nederland concerten zonder publiek gespeeld worden. Of waarom er zo weinig aan cultuur plaats vindt op scholen. Of in de wijken. Of ze in Nederland het woord cultuur uit Van Dale zullen schrappen. Bezuinigt net zo lekker.
Daarom breng ik hier op mijn weblog graag de landelijke actie Nederland Schreeuwt om cultuur onder de aandacht. Op onderstaande website kun je meer lezen over de actie. Wie er meedoen, en wat jij kan doen. Het kan al heel simpel door een petitie te tekenen. Of de link van de website door te sturen naar familie, kennissen, cursisten of collega's: www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl
vrijdag 5 november 2010
Tranenmuseum
Wie is het sterkste, Hassan of Laila? Laila doet dingen die niet mogen; ze is stoer, maar ook vals en sluw, zeggen de kinderen van groep 7 van de Jeroenschool in Den Haag. Is dat sterk? Aan de ene kant wel, vinden ze, maar toch, iemand die vals is, is die sterk? Ze vragen het zich af. En Hassan? Die laat zich wel heel erg op zijn kop zitten door Laila, maar als hij opgesloten zit - 'geintje' van Laila - dan raakt hij niet in paniek. En hij durft te huilen. Dat is sterk, dat je gevoel laat zien, want dat doet niet iedereen zo maar, vinden sommige kinderen. Maar, zeggen anderen, zielig is hij toch ook wel. En komt hij wel goed op voor zichzelf? Is dat sterk, voor jezelf opkomen? En hoe zit dat eigenlijk met huilen, waarom doen jonge kinderen het vaker, en stopt dat later? Omdat huilen op zich ook niks verbetert, zegt een jongen. Als je een baas hebt die rot tegen je doet, kan je wel gaan staan huilen, zegt hij, maar dat helpt je dan niks. Maar boos worden ook niet altijd.
Na de theatervoorstelling Sterk!? onderzochten deze 7e-groepers samen wat sterk zijn eigenlijk is, en of het goed is om sterk te zijn. Na het filosoferen schreef ieder een gedachte op een transparante traan. Al deze tranen zijn te zien in het vandaag geopende Tranenmuseum in bibliotheek Spoorwijk, van Meurssstraat 1a den Haag. En dit is nog maar het begin! De komende weken zullen er nog heel wat tranen toegevoegd worden.
Sterk!? is onderdeel van Huilen mag! Overal!, een evenement in het programma Huilen in Den Haag. Meer weten? Kijk dan op www.huilenindenhaag.com of lees het blog van 26 oktober 2010.
Abonneren op:
Posts (Atom)