dinsdag 21 juni 2011

Inspiratie op de buitenplaats

Alles werkte mee: het weer, het gezelschap, de omgeving…. Het leek wel een schilderij van Monet, zoals we zaten op het gras onder de appelbomen. We: een aantal studenten van de HKU en hun docent , Ingeborg Snelleman - projectleider tentoonstellingen op Kasteel Groeneveld - en ik. Onder ons een stevig stuk plastic om het droog te houden, voor ons een tas met heerlijke broodjes, fruitsap, melk en glanzendrode aardbeien. Tijdens de picknick maakten we kennis met elkaar door een rondje “wie is jouw held?’ te doen. Inspirerend! Inspirerend, zoals dat vroeger vaak gebeurde op deze buitenplaats. Ooit, in de tijd dat Joop Colson het kasteel bewoonde, was dit een vrijplaats 'waar tal van kunstenaars atelierruimte vonden, of zich lieten inspireren door de sprookjesachtige entourage'.* Dat gegeven hebben we op deze zonovergoten middag verkend. Eerst met onze zintuigen, onze gedachten en herinneringen en daarna door over dit alles te filosoferen. Een prachtig geheel, een bron van inspiratie, die ten goede gaat komen aan de eerstvolgende tentoonstelling. Daarin wordt de geschiedenis en het ontstaan van deze buitenplaats en zijn vroegere bewoners op interactieve wijze verteld. Nog even geduld: rond de zomer van 2012 is het hoofdgebouw pas weer toegankelijk voor publiek. Het park is wel te bezoeken. Voor informatie zie: www.kasteelgroeneveld.nl

* Ernst van Raay, Groeneveld, herinneringen aan een landhuis in Baarn 1946-1966. Uitgave: Hermen Molendijk Stichting/Centrum Beeldende Kunst

donderdag 16 juni 2011

Schrijven in contrasten

Afgelopen weekeind nam ik deel aan de vierdaagse voor docenten: SCHRIJVEN OP LOCATIE.* Op zaterdag - het was koud, nat en winderig - maakten we een tocht op de Eem. Tussen Amersfoort en Eemdijk schreven we gedichten naar aanleiding van contrasten die we onderweg waarnamen. In de feedbackronde lieten we 'de teksten klinken.' Ieder schreef daarna de zin of fragment, of een flard - iets dat raakte in de tekst - op een strookje gekleurd papier. Die strookjes lieten we te water - met daarbij een melding dat het om een fragment van een gedicht ging, en een naam en e-mailadres voor wie meer wilde weten... Flessenpost! Tot mijn grote verrassing was er inderdaad een mailtje met een vraag...! Wat prachtig, zulke verschillende communicatiemiddelen, en dat 'werkt'....over contrasten gesproken?
En voor wie het flesje niet heeft gevonden, hier het gedicht:

Eem

Hier sta ik

de kruinen in mijn haar protesteren

tegen de doortastende adem van

dit waterlandschap waarin alles beweegt

het dek onder mijn voeten,

mijn regencape in de wind

kil kippenvel langs mijn kuiten

mijn handen om een blauwe beker

hete thee gloeit in mijn lijf

nu weet ik precies

waar mijn maag zich bevindt



zaterdag 4 juni 2011

WBA: denken in overvloed en mogelijkheden

Een tijdje geleden stuitte ik - bij toeval? – op het begrip waardebepaling achteraf. Een manier om te kunnen leven van je werk, anders dan alleen door te factureren in euro’s. * Na een eerste reactie van ja, ja, dat zal wel, zocht ik verder op het web en ik werd steeds enthousiaster, vooral toen ik las over de aanpak van Juul Martin **.

Het idee om te denken in overvloed en mogelijkheden is voor mij doorslaggevend om waardebepaling anders een kans te geven in mijn werk. Ja, oplettende lezers - liever dan waardebepaling achteraf noem ik deze aanpak waardebepaling anders. Op een of andere manier lijkt me dat beter te passen. Waarom? Daar moet ik ook nog achter zien te komen.

Hoe het zou kunnen werken: bijvoorbeeld door zoiets als meten met gelijke maten - ‘als iemand iets voor mij doet dan betaal ik evenveel als ik gemiddeld zelf in die tijd kan verdienen’ - of door diensten terug te (laten) verlenen die je gelijkwaardig acht aan datgene wat je van mij hebt gekregen.

Kijk maar eens goed rond: naar jezelf, en in je omgeving. Wat zou jewillen of kunnen delen? Iets van je sociaal kapitaal, je kennis, je bronnen, vaardigheden? Ook mensen met een klein budget kunnen met gemak waarde terug geven als niet de beperking voorop staat, maar het denken in overvloed en mogelijkheden.

Om het nog wat gemakkelijker te maken om op een andere manier je waarde uit te drukken heb ik ook een verlanglijstje met grote en kleine wensen, die brengen je misschien op creatieve ideeën!

Verlanglijstje (PS: het lijstje is aan verandering onderhevig...)

- Een of meerdere Buzantrainingen bij Mindmap Nederland (www.mindmap.nl)

- Een Dualit foodprocessor XL900 (zie plaatje! enne: niet zijn grotere broer, die past niet in de kast…)

- Een lift naar een voor OV-reiziger lastig bereikbaar oord (liefst onder het genot van goede gespreksstof, maar dat is geen noodzaak!)

- De dikke 'IK', het boek met een verzameling van 'ikjes' (van de achterpagina van NRC handelsblad)

Meer lezen?

* Waardedenken in een veranderende economie

* Juul Martin: website