zondag 30 oktober 2011

Vroeg opgestaan

Omdat zijn pootjes maar een fractie zijn van mijn benen, wandelt mijn hond dan eigenlijk veel verder dan ik? We liepen op deze stille zondagochtend samen ongeveer dezelfde route. Want zelfs aan de riem maakt hondmans toch wel wat omzwervingen die ik niet maak, en andersom. We hadden het erg naar ons zin. Althans, dat denk ik. Want strikt genomen weet ik niet wat mijn hond denkt. Gemeten aan het ontspannen wandelgedrag en de al even ontspannen zwiepende staart en zacht verende oortjes, ga ik er van uit dat we het allebei goed hadden.

Bij wandelingen als deze staat ook de filosoof in mij vroeg op. Ik mijmer wat in het cadans van de wandelschoenen en er ontstaan allerlei vragen, en soms dienen zich ook opeens ideeën aan.

Achter menig raam langs de Van Foreestweg zag ik ze weer: de vazen, de bloempotten, lantarentjes, stenen poezen, houten bollen, kunstig gedraaide en / of geverfde takken, beelden, allerlei veelal in tweevoud in vensterbanken opgestelde tierelantaria. Vanwege ‘halloween’ nu ook pompoenen met gestickerde oogjes en een wrede glimlach, spookjes in lampionvorm en heksenmutsen. Er wordt wat aangeschaft: kijk! wij doen mee, we horen erbij! En ook al mieteren we straks het hele zaakje zonder enige wroeging in de KLIKO: geen punt: is dat tenslotte toch geen bijdrage aan de groei van de economie…?

Waarschuwing: desgewenst kan je nu stoppen met lezen, want hierna gaat het alleen nog maar over een zomaar ontstane, (on)zinnige gedachte... Stevig doorstappend dacht ik – en niet voor het eerst – na over ons economiedenken en over het feit dat economische groei almaar gestimuleerd dient te worden om toch maar een enigszins gelukkig leven te leiden. Zou dat niet anders kunnen? De overheid zweert nu bij een Kenniseconomie, maar is dat wezenlijk anders? Want die lijkt toch ook en vooral bedoeld om de economische groei gezond te houden? En opeens dacht ik: kunnen we geen Zorgeconomie bedenken? Als we al die uitgaven voor die spookjeslampions, vleermuispakken en pompoensjablonen, evenals voor paastakken, kerstballen en lichtslangen in kerstman-in-slee-met rendier-vorm, en alle oeverloze gezellige moderne huis-en-tuin-decoraties (in tweevoud) nou eens besteedden aan de aanschaf van goede zorg? Dan zouden de zorgverleners, die op de werkvloer wel te verstaan - beter betaald kunnen worden. Of gaat het daar juist niet om? Lastig hoor, dat economie = geldperspectief loslaten. Zouden zij in plaats daarvan misschien weer trots kunnen zijn op hun beroep, bijvoorbeeld omdat ze het eindelijk weer naar tevredenheid kunnen uitvoeren? In een zorgeconomie kunnen mensen hun geluk en voldoening halen uit het samenleven, in plaats van uit tentoonstellen. En … Ach, maar dit hoef ik toch allemaal niet in mijn eentje te bedenken? Wie denkt er mee?

foto: gevonden op www.coverart.nl

woensdag 5 oktober 2011

Hijgend maar happy

www.youtube.com/watch?v=TEBpKo80V-E


Niet eerder was ik een boom…. maar afgelopen zondag wel!

Want op 2 oktober 2011 togen mijnlief en ik weer naar De VAK - centrum voor de kunsten in Delft. Deze keer voor de opname van een lipdub. Wat onwennig begon het in de Binnenhof met het oefenen van de eindzang. Een beetje roestig eerst, maar na het opwarmen van de stembanden voelde het al een stuk beter.

Vervolgens gingen alle deelnemers razendsnel in teams uiteen. Wij speelden /werkten ons in het zweet in de dansstudio. Geen kunst trouwens; op een zomerse zolder, met pakweg twintig kinderen en volwassenen onder een heel groot blauw doek. Na wat oefenen en een paar keer droogdraaien ging het 'voor het echie' - ingespannen wachten: was dat ons deel van de song? Ja, ja, ja, JA : don't stop me don't stop me don't stop me o no no --- JA en rennen ----- rennen met dat doek - pas op de cameraman, hup omdraaien en klaarstaan op je plek in de gang voor de volgende act pffft en voorbij was 't alweer, snel, snel alle trappen af voor de eindsong in de Binnenhof, de ballonnen lagen al klaar, I don't want to stop at all….

CHAPEAU voor de inzet, organisatie en de bezieling van de VAKmensen en iedereen die hieraan meedeed! Want zoals een jongen van ik schat een jaar of negen aan het eind verzuchtte: zoiets maak je maar één keer in je leven mee....

Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord, de lipdub, en nu al beroemd: kijk , geniet, en stuur door: mijn seconds of fame zijn te zien vanaf 2.12 en de highlite op 2.30 – 2.33…