vrijdag 25 februari 2011

Filosoferen met kinderen over kunst

In het van Abbemuseum, waar volop gewerkt werd aan de inrichting van de tentoonstelling De Pelgrim, De Tourist, De Flaneur (en De Werker) vond gisteren ook de studiedag 'Filosoferen met kunst' plaats. Zestien deelnemers lieten zich op deze dag inspireren door de pas verschenen DVD Filosoferen met Kinderen over Kunst. Daarna gingen ze op jacht naar thema’s. In kleine groepjes kozen ze een kunstwerk uit, bekeken het van alle kanten en lieten hun gedachten en associaties vrij stromen. Zoals we dat ook graag van kinderen zien!

Wat te denken van een enorme cirkel van takken, die een vloeiend patroon volgen? Het kunstwerk lijkt trouwens maar net te passen in de ruimte. Is die ruimte te groot, te klein, of 'precies pas'? En welk verhaal vertellen twee houten beelden van Zadkine? En wat te denken van een VW-kever, die hier als een schommel onderste-boven-binnenste-buiten hangt? (zie foto: van Abbemuseum)

Dan weer terug naar de studieruimte in de bibliotheek. Want hoe ga je over alles wat er naar boven is gekomen in gesprek? Een opdracht in stappen leert welke vragen zich er toe lenen om een filosofisch gesprek over het kunstwerk te openen. Vanuit die eigen gedachten! Enthousiast gaan ze aan de slag: de ICC’ers, museumdocenten, consulenten van Kunstzinnige instellingen en de zelfstandig werkende kunstenaars.

Dan met de verzameling bedachte startvragen opnieuw naar de kunstwerken, om het effect te proeven. In de nabespreking gaf ieder antwoord op de vraag: wat neem je mee van deze dag? 'Ruimte - hoe leuk en belangrijk verwondering is – dat het formuleren van een goede vraag nauw luistert - dat de introductie van de vraag net zo belangrijk is als de vraag zelf – loslaten van je denksporen – dat het onderwijs behoefte heeft aan mensen die met passie kinderen laten nadenken - zo kun je dus beginnen, en hoe ga je dan verder?'

Gelukkig, er komen nog meer mogelijkheden om dat te ontdekken en te leren. Want Kunstbalie biedt van harte de mogelijkheid om verdiepingsdagen te volgen! Voor meer informatie over de studiedagen en over de DVD: www. kunstbalie.nl.

Meer over De Pelgrim, De Tourist, De Flaneur (en De Werker)

2 opmerkingen:

  1. Met plezier eventjes hier bijgelezen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Lia,

    en, ik ben benieuwd, wat maakte het plezierig...?
    hartelijke groet,
    marja

    BeantwoordenVerwijderen