donderdag 31 december 2009
Knallende kwesties
Mijn hond is van de mannelijke soort, behoorlijk macho, maar hij beleeft hier helemaal geen plezier aan. Integendeel, hij kruipt onder de tafel en bibbert. Wil niet naar buiten, en bij de verplichte ronde weigeren zijn blaasspieren zich te ontspannen.
Aanleiding voor het knallen is natuurlijk de komst van het nieuwe jaar, of het oude dat wordt uitgeluid. UITgeluid zou kunnen inhouden dat het geluid uit moet, maar dat is dus niet het geval. Het nieuwe jaar wordt INgeluid, maar dat is nog niet begonnen, dus...?
Een oud jaar en een nieuw jaar, dat heeft te maken met onze kalenderaanduidingen, die staan voor onze behoefte aan ordening. Ordening: daarmee heeft dat knallen zover ik weet ook niet veel te maken. De openbare ver-ordening: dat wel. Die staat toe dat er op oudejaarsdag geknald mag worden binnen bepaalde uren. Ordehandhavers van het openbaar gezag zorgen ervoor dat de regels van de verordening gehandhaafd worden. Ze doen dat door het uitdelen van vermaningen of ordinaire bekeuringen, die ter plekke niet zelden lachend weggeknald worden. De knallers verstoren de ver-ordening. Brengen ze daarmee ordening aan? Het fenomeen keert jaarlijks terug, dat is een vorm van ordening. Maar de jaarwisseling is al jaarlijks, en heeft dus het verstoren van de ordening niet nodig.
Waarom dus dat knallen? Laten zien en horen dat je er bent? Een bevestiging van het bestaan? Ik weet het niet. En als je het nu eens omdraait? Stel je eens een oud- en nieuw voor zonder al die klappen? Zou je er dan niets van merken? Behalve dat je opeens tot de ontdekking komt dat je een nieuwe agenda nodig hebt? En dan, wat zou het betekenen, als je de jaarwisseling niet bewust zou meemaken? Een weekje skippen, met een tijdmachine?
In januari begint de filosofieklas op Het Mozaïek weer. Ik ga het eens vragen aan de kinderen in mijn groep. In het nieuwe jaar, dat er onmiskenbaar aankomt! FWIIEEET!!! BEENGGGGG!!!
zondag 6 december 2009
Lusten strandbeesten suikerklontjes?
Jaren geleden zag ik Theo Jansens strandbeesten in de Kunsthal, regelmatig zie ik er een of twee op het talud vlakbij Ypenburg. Indrukwekkend hoe hij een verzameling PVC-buizen, plakband en tie-wraps getransformeerd omwerkt tot intrigerende creaturen, die over het strand wandelen. Prachtige beesten die tot de verbeelding spreken,je kunt er verhalen bij bedenken, gedichten over schrijven, en natuurlijk over filosoferen! Toen ik gisteren met twee groepen studenten van de Reinwardt Academie aan de slag ging, zag ik mijn kans schoon. Hoe dachten zij hierover? In kleine groepjes bedachten ze vragen. Is dit speelgoed of kunst? Horen deze beesten binnen of buiten? Zijn de strandbeesten levend of dood? Mag je voor God spelen? De eerste groep ging in gesprek over de vraag of je van een strandbeest zou kunnen houden zoals van een hond. De tweede groep vroeg zich af wat een strandbeest zou eten. Op de vraag waarom je dat zou willen weten kwam het idee naar voren dat je, om vriendjes te kunnen worden, hem iets lekkers zou kunnen geven - zoals je een paard een suikerklontje geeft. Kun je vrienden worden met een Strandbeest?
Wil je meer weten over Theo Jansen en zijn strandbeesten? Een aanrader: het boek 'De grote Fantast' dat in 2008 verscheen bij Uitgeverij 010.
dinsdag 17 november 2009
LERAAR 24 kinderfilosofie
zondag 15 november 2009
Op het tweede gezicht
De cursisten werken in het auditorium hun opdrachten verder uit. In de middag testen en bespreken we die ter plekke, bij de kunstwerken. Er zijn heel wat vragen bedacht die je beter naar een kunstwerk laten kijken, kernachtige vragen waarmee je ook een filosofisch gesprek kunt openen. Bij All together een vraag waarmee je zowel kinderen als volwassenen kunt triggeren: Is dit nu een feest, of een slachtpartij?
Gezien in: Museum voor Moderne Kunsten, Arnhem
dinsdag 3 november 2009
Tienplus
Storyboard: hond loopt naar stinkende sloot. Baas roept hond. Hond loopt door. Stopt neus en voorpoten in baggersloot. Baas sommeert hond en zet dat kracht bij met stap in richting van hond. Hond loopt verder naar sloot. Baas glijdt uit, kukelt bijna zelf in sloot. Anticlimax: baas op stoel, voet in verband, vervelend enkelprobleem. Was het een tekenfilm geweest, had ik er misschien om kunnen lachen. Nu zijn de afspraken buiten de deur verzet of afgezegd. De laptop is geduldig. Als troost gebeuren er ook weer mooie dingen. Een studente van de Hogeschool Iselinge in Doetinchem heeft poëzie en filosoferen met kinderen als stageopdracht gekozen voor haar minor jeugdliteratuur. Ze werkt met kinderen in groep 1, 2 en 3. Beleefd vraagt ze of ze mij haar ideeën mag sturen, en of ik, als ik tijd heb, daar eens naar wil kijken. Het enthousiasme straalt van haar lesopzetten, ik geniet van de speelse gedichten die ze kiest. Ze reflecteert op mijn feedback, stelt goede gerichte vragen over haar opzet. Koppelt terug hoe de lessen zijn verlopen, reflecteert opnieuw... We maken een afspraak: binnenkort komt ze een keer naar Delft om bij mij bij het filosoferen in mijn groepen te kijken. Van harte welkom Karin. Een tienplus heb je van mij al verdiend.
donderdag 22 oktober 2009
Wie schrijft, blijft, wie kan lezen, hoort erbij
'Op school leer je meteen je naam schrijven. Om hem op je tekening te kunnen zetten.'
Reacties welkom!
Op basisschool Het Mozaiek staat filosoferen al jaren op het programma. http://www.mozaiekdelft.nl
donderdag 1 oktober 2009
Stel dat er een knop op zit
woensdag 30 september 2009
Maak het verschil
vrijdag 25 september 2009
Snoep
Twintig cursisten gingen op zoek naar de rijkdom aan kwesties bij de beelden. Ze leerden goede vragen bedenken om daarover een filosofisch gesprek te beginnen. Altijd weer een cadeautje om de verrassende 'gedachte-experiment vragen' te horen. Bij het thema materiaal bijvoorbeeld, waar je bij een bronzen beeld vraagt: stel dat dit beeld van snoep was gemaakt? Voor kinderen een heel aantrekkelijk idee, zo krijg je ze mee, en als je daarna een aantal andere materialen noemt en vraagt wat het verschil is, dan zit je zomaar opeens middenin een onderzoek over het gebruik van materiaal. De deelnemers proefden zelf aan een filosofisch gesprek naar aanleiding van de vraag of een man een vrouw kan zijn ... Hoe je een filosofisch gesprek verdiept en hoe je doorvraagt komt volgende week aan bod in een vervolgdag met een gesprektraining.
Organisatie: EDU-ART www.edu-art.eu, Rose Figdor
donderdag 17 september 2009
Flow
Nu, ruim twee weken later, begint zich een netwerk te vormen. Sommige mensen wisselen graag ervaringen uit, anderen zijn nu al actief in nieuw samenwerkingsverband. Dat kan snel gaan, want als je relaties kloppen, worden de dingen met een minimum aan tijd en energie geregeld. Je komt in de Flow! Flow is een begrip dat vooral bekendheid heeft gekregen door Mihaly Csikzentmihalyi. Hij omschrijft Flow als 'de ervaring van het geluk dat in elk van ons impliciet aanwezig is.' Toen ik een ergens het boek Flow en de kunst van het zakendoen tegenkwam werd ik nieuwsgierig. Bij Flow had ik heel andere associaties dan zakendoen. De inhoud van dat boek heeft me net dat zetje gegeven waardoor ik de uitnodiging voor de eerste bijeenkomst verstuurde. En of het nu Flow is of niet, gelukkiger word ik er wel van!
dinsdag 15 september 2009
Als nieuw
Geen groep, geen gesprek is hetzelfde, ook al staat overal hetzelfde thema centraal. Drieëntwintig kinderen zijn er vandaag. Veel meer jongens dan meisjes. Tijdens de rondleiding vragen ze honderduit: wat is dit, hoe gaat dat, mogen we hier ook nog even kijken. Tijdens de wandeling, tussen het kastanjes rapen en het luisteren naar rondleider Jan door tovert een meisje uit haar tas haar gedichtenschrift tevoorschijn. Ze laat me haar gedichten zien. Die hebben een prachtig ritme en veel eindrijm. Wat me raakt is haar blijheid om het dichten, en de thema's waarover ze schrijft: over een kopje thee, over terugkeren, over paardrijden. Dichten als dagboek, met zoveel oog voor het alledaagse, prachtig om te zien!
De jongens zijn druk met elkaar, ze duwen en trekken en roepen soms, zoals jongens in groep 8 doen. Tijdens het filosoferen laten ze ook een andere kant van zichzelf zien. Serieus gaan ze in op de vraag wat een begraafplaats zoals de Zuider betekent, met al die verschillende culturen. Een plek als deze zet je aan het denken, vinden ze. Dat er een aparte plek is voor de kindergrafjes, vinden ze bijzonder, maar wel onverwacht: je denkt niet zo vaak aan kinderen op een begraafplaats. Kinderen moeten eigenlijk gewoon blijven leven. En, zegt een jongen, door een eigen plek op een begraafplaats kun je iets terug doen voor degene die is overleden. Door het graf te verzorgen, of voor de familie: die steun je en geef je weer wat moed. En niet omdat dat jou dat van te voren is gevraagd, maar omdat je door zo'n plek op op de begraafplaats daar zelf over nadenkt.
Ieder gesprek is weer als nieuw. Dankjewel, groep 8!
zondag 13 september 2009
Je hele leven wachten
De voorbeelden komen vlot. In de rij bij de kassa, op het vliegveld, voor je in kan stappen. Spontaan wordt er verteld hoe dat wachten in zijn werk gaat. Als je wacht, dan ga je even denken, wat je kan gaan doen. En dan ga je een beetje spelen, langs de rij heen en weer lopen. Alleen als het een hele lange rij is, dan kan dat niet. Dan mag het niet, anders ga je te ver weg. Wachten kan best leuk zijn, als je een beetje kan spelen.
Ik vraag wat het is: wachten, of spelen?
Het blijft wachten ook als je speelt. Maar is er dan geen verschil? Waarom heet het een dan wachten en het ander spelen?
Lang wachten is dat anders dan even wachten? Bedenk eens iets waar je heel lang op moet wachten?
Ja, ja, beamen anderen, want dan wacht je je hele leven!
Ja zeker, zeggen de kinderen. Je wacht er op, iedereen wacht er op, maar je gaat dan ook spelen, en naar school, beetje werken … je doet van alles, maar je wacht er wel op!
maandag 7 september 2009
Als je het zelf maar begrijpt
Twintig kinderen wandelen met hun meester over de zonnige paden. Ze lezen de teksten op de kindergrafjes, wijzen elkaar op de verschillende soorten stenen op het rooms-katholieke deel van de begraafplaats en luisteren vol interesse naar rondleider Jan, die graag zijn kennis over de verschillende culturen deelt. Veel indruk maakt het Chinese vak. In een van de brede lanen liggen veel kastanjes; de kinderen rapen gretig. Na twee prachtige verhalen van vertellers van Pluspunt gaan de kinderen mee voor het laatste deel van het programma. Het filosofisch gesprek - in de in Ik mis je zo projectkleuren aangeklede kantine van de tuinmannen - loopt zoals altijd weer heel anders dan alle andere. Op de vraag wat de kinderen bijzonder vonden noemen ze voorbeelden van verschillende rituelen. Samen verkennen we wat rituelen betekenen voor mensen. Ieder mens is verschillend, wordt er gezegd, maar ook ieder mens is mens en er is ook behoefte om te delen. Rituelen bijvoorbeeld. Waarom rituelen? In kleine groepjes gaan de kinderen hierover in gesprek. Een groepje geeft aan dat rituelen bij het begraven rust kunnen geven. 'Rituelen betekenen veel. Als je weet dat alles goed is geregeld, dan heb je ook rust in je leven.' Betekenen rituelen iets voor alle mensen? 'Soms weet je gewoon niet beter, het is gewoon zo.' 'Iedereen kan verschillende rituelen hebben.' Is het belangrijk dat je rituelen van anderen begrijpt? 'Een ander hoeft jouw rituelen niet te begrijpen, als je het maar wel zelf begrijpt.' Wijze woorden, mooie gedachten, veel stof tot nadenken. En heerlijk, nog 39 andere groepen doen mee aan Ik Mis je zo in Rotterdam op de Zuiderbegraafplaats en op begraafplaats Crooswijk.
woensdag 26 augustus 2009
SKVR Summerschool: filosoferen met beelden in het Nederlands Fotomuseum
De veertien deelnemers aan de workshop Filosoferen met beelden hebben een kijkopdracht die bedoeld is om startvragen te genereren voor een filosofisch gesprek. Het lijkt een al te simpel gegeven, deze film, een eenvoudig beeld van het leven van Jose Vicente. Er blijkt echter meer te zien dan je zou verwachten. Eén groepje merkt op dat de man overdag en 's avonds niet op dezelfde fiets rijdt, er ontstaat twijfel, is het eigenlijk wel dezelfde man? Hij speelt trompet op verschillende straathoeken, terwijl het eerst dezelfde plek leek, en dat applaus, klapt het publiek in de film eigenlijk wel? Of heeft de filmer dat toegevoegd? Nog een keer kijken dan, en misschien nog een keer...
'Als ik gewoon door de tentoonstelling was gelopen, was ik deze film misschien voorbij gelopen.'
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam http://www.nederlandsfotomuseum.nl/
Startvragen voor het filosofisch gesprek (met dank aan alle deelnemers!)
- Achter elk beeld, onzichtbaar, de maker: doet de man hetzelfde als er geen filmer is?
- Is de man een bouwer die muziek maakt, of een musicus die bouwt?
- Speelt de man voor zichzelf of voor publiek?
- Is het echt of gespeeld?
- Is deze man verliefd?*
- Wat maakt deze man gelukkig?*
- Zet de man zijn fiets op slot?
- Wat vindt deze man leuker: overdag in de bouw of 's avonds spelen op zijn trompet?
- Is deze man gelukkig of ongelukkig?
*kijkvragen
dinsdag 18 augustus 2009
Het is hier een gekkenhuis
De levensverhalen van enkele mensen met een psychiatrische geschiedenis lopen als een rode draad door het museum. Je leert hen stukje bij beetje beter kennen. Steeds ontdek je een andere kant van hun verhaal. Maar dan! In de rode gang staat bij een wandtelefoon in grote letters op de muur geschreven 'bel me'. Er hangt een lijstje met hun namen en telefoonnummers. Doe je dat, een van die nummers intoetsen? Je krijgt toch niet echt....?
Het Dolhuys is geen museum vol droge opsommingen en sombere ziektebeelden. Het is een uitnodigend museum waar empathie, geschiedenis, kunst en verwondering hand in hand gaan. Wie dit museum bezoekt wordt absoluut uitgedaagd om na te denken over de vraag wat normaal is en wat niet. Of die vraag beantwoord kan worden is een ander verhaal. Ik vond het in ieder geval helemaal geen probleem om na het bezoek het zonnige centrum van Haarlem in te wandelen met een tasje waarop stond: te gek om los te lopen.
Alles over het Dolhuys: http://www.hetdolhuys.nl/
dinsdag 21 juli 2009
Het Straatmuseum op Oerol: te mooi om te missen!
Nu maakt ze furore met haar Straatmuseum, een frisse manier om kinderen bezig te laten zijn met kunst. Kijk maar eens naar het het filmpje op de website van Teleac: Leraar 24: Het Straatmuseum op Oerol
vrijdag 3 juli 2009
Perfect bestaat niet
Als het mogelijk zou zijn om schadelijke gedragsvormen, criminaliteit of verstandelijke handicaps kwijt te raken door in te grijpen in de mens, moeten we dat dan doen of laten?
'Fouten maken we allemaal, als je dat weghaalt, dan ben je geen mens meer.'
'Mensen hebben obstakels en fouten nodig om verder te komen.'
'Mensen blijven toch altijd streven naar perfectie.'
'Als iedereen perfect zou zijn, zou er geen evolutie meer zijn.'
'Perfect bestaat niet.'
'Het hoort nu eenmaal bij de natuur van de mens om regels te breken.'
'Mensen zijn al perfect. Dat ze fouten maken is daar een deel van.'
Drie kwartier was er per les beschikbaar - de tijd vloog - want wat waren er veel ideeën, wat was er veel te zeggen, te onderzoeken, te bespreken...
'Zo'n vraag beantwoorden blijkt veel minder eenvoudig dan het eerst lijkt.' Na deze drie kwartier waren er misschien wel meer vragen dan voorheen. En dat is mooi meegenomen!
zaterdag 27 juni 2009
Durf jij een beeld een vraag te stellen?
woensdag 24 juni 2009
Ik mis je zo, ik mis je!
Vorige week is het project 'Ik mis je zo' in Delft afgerond. Ik mis de fietstocht van mijn huis naar Jaffa, het contact met de medewerkers van de begraafplaats, met de vertellers... Maar gelukkig niet voor lang. Volgend jaar start het project opnieuw!
Op 16 juni, de laatste dag van het project bezocht groep 8b van de Delftse School Vereniging de begraafplaats. Na de rondleiding en de ontmoeting met de vertellers onderzochten zij in het filosofisch gesprek de vraag: wat zouden mensen missen als ze niet konden missen?
Hun ideeën daarover zijn de moeite waard om verder over na te denken, daarom geef ik ze hier graag mee:
Missen is een deel van je, je zou een stuk mens-zijn missen.
Mensen zouden wat ze liefhebben vergeten.
Je hoeft niks, je bouwt niks op: je laat alles maar zo.
Je zou niet meer nadenken, want het maakt je allemaal niet uit.
We zouden misschien een gemakkelijker leven hebben, je maakt je niet zo gauw ergens druk om.
Iemand die niet kan missen, heeft geen emoties. Alles zou hetzelfde zijn – vlak, oppervlakkig.
Als je boos bent, mis je het blij zijn niet.
Als je verdrietig bent, mis je wel dat je blij bent.
Hieronder kun je de reactie lezen van Maleen Oudhof, leerkracht van deze groep:
Met dank aan de DSV, groep 8b.vrijdag 19 juni 2009
de toekomst is een jonge vogel
maandag 15 juni 2009
Waar het hart vol van is ...
vrijdag 12 juni 2009
Praten met ...
dat zijn de dagen dat mijn vingers over je toetsenbord dansen
ik je beeldscherm in het oor fluister hoe fantastisch onze relatie is
en het ruisen van de ventilator bijna als muziek ervaar MAAR
ER ZIJN OOK VAN DIE DAGEN
dat het net nieuw getypte weblogje verdwijnt
foto's alleen maar op thumbnailformaat willen verschijnen
de scanner blijft vertellen dat mijn opdracht in zijn geheugen blijft staan,
en er maar niets op je scherm verschijnt...
IK BEN HET ...
laptop....
BEELDSCHERM...?
hallo...?
hallo...?
hallo....?'
maandag 8 juni 2009
Waar zitten je gedachten?
dinsdag 26 mei 2009
Ik mis je zo: een feestelijke aangelegenheid!
Daarna filosofeerden kinderen en volwassenen samen onder mijn begeleiding over de betekenis van missen. Wat zouden we missen als we niet konden missen?
vrijdag 22 mei 2009
Terug van weggeweest
dinsdag 19 mei 2009
Mooi vak
dinsdag 28 april 2009
Wens
Een luie middag slenteren in de winkels, geen ander doel dan lekker wat snuffelen en rondneuzen.
En dan.....! Voor een minimaal bedragje gaat in de tweedehandswinkel een langgekoesterde wens in vervulling!
Thuis geniet ik van mijn glimmend-nieuwe VERVULDE wens op de schoorsteenmantel.
Een wens die in vervulling gaat, het lijkt wel een sprookje...
Toch denk ik dat ieder mens een onvervulde wens zou moeten hebben.
Wat denk jij?